Skip to main content

De Xyauyu is een van de bekendste bieren van de Italiaanse brouwerij Baladin. Het ligt maandenlang te rijpen onder het wakende oog van de brouwer. Een bier dat niemand onverschillig laat!

Alles begon in 2004 vanuit een van Teos’ visies: een van de typische gebreken van bieren – oxidatie – veranderen in een kracht. Lange jaren van experimenten en tests die culmineren in de creatie van een unieke gerstwijn: Xyauyù. Een eigenaardige naam, die moeilijk te vergeten is, en komt voort uit de onschuldige verbeelding van Wayan – Teo’s tweede kind, dat op dat moment drie was – en de naam van haar denkbeeldige dochter: Xyauyù.

Sinds de oprichting heeft Xyauyù iedereen voor zich gewonnen. Het succes ervan is erkend door verschillende prijzen en overwinningen. Het is dus geen verrassing dat meester Teo heeft besloten om de familie van deze gerstwijnen te laten groeien met nieuwe, ongekende versies. Xyauyù werd al snel boom: Oro, Argento en Rame. Alleen de Oro-versie heeft het overleefd, samen met verschillende speciale edities: Barrel, gerijpt in rumvaten; Fumè, gerijpt in Schotse whiskyvaten; Kentucky, met de infusie van sterke Italiaanse sigaar en Kioke, gerijpt in traditionele Japanse vaten die worden gebruikt om sojasaus te fermenteren.

Echt zo verrassend complex en veel smaak. Wauw!

Laat een opmerking achter